BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN

EARLY MALADAPTIVE SCHEMAS

In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik over mijn complexe relatie met persoonlijke vrijheid. Hoe deze relatie verstoord is geraakt door een serie vervelende gebeurtenissen in mijn jeugd.

En hoe ik ben gaan inzien dat deze gebeurtenissen, omdat ze langdurig waren (een aantal jaar), zich in mij vast hebben gezet als belemmerende overtuiging. Hoe ik er van overtuigd ben geraakt dat vrijheid niet voor mij is omdat er in mijn jeugd niet aan een emotionele kernbehoefte is voldaan, die van veilige hechting. Één van de 5 domeinen binnen het Early Maladaptive Schemas framework.

Onlangs raakte ik betrokken bij een onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Leiden. Dit onderzoek wil de effecten meten van (non-)psychedelische retreats op (kern-)overtuigingen.
In dit onderzoek maken de onderzoekers gebruik van Early Maladaptive Schemas (EMS) zoals opgesteld door Schema Therapy. Iets wat dichtbij de “belemmerende overtuigingen” komt, zoals ik ze noem.
Volgens deze theorie ontwikkelen deze Schemas zich als er niet aan de menselijke basisbehoeftes wordt voldaan. Deze 5 emotionele kernbehoeften zijn:
– Veilige gehechtheid aan anderen (inclusief veiligheid, stabiliteit, koestering en acceptatie)
– Autonomie, competentie en identiteitsgevoel
– Vrijheid om geldige behoeften en emoties te uiten
– Spontaniteit en spel
– Realistische grenzen en zelfbeheersing

Als hier dus iets misgaat kan dit leiden tot belemmerende overtuigingen. In de Schema Therapy zijn ze onderverdeeld in 5 domeinen:
– Loskoppelen en afwijzing; bijvoorbeeld verlatingsangst of schaamte.
– Verminderde autonomie en prestaties; bijvoorbeeld kwetsbaarheid of zelf-sabotage.
– Verzwakte grenzen; bijvoorbeeld grootheidswaan of gebrek aan zelfcontrole.
– Gericht zijn op anderen; zelf-opoffering of onderwerping.
– Overmatige waakzaamheid en remmingen; pessimisme en emotionele remmingen.

Zelf herken ik dat ik nooit veilig heb kunnen hechten en heb hierdoor lang last gehad van verlatingsangst. In combinatie met dat ik nooit heb geleerd wat gezonde grenzen zijn. Met als gevold at ik nogal pessimistisch kon zijn over van alles.

Dit model kan je helpen beter te doorzien waarom je steeds in dezelfde situaties terecht komt en waarom het moeilijk is om hiermee te breken. En hoewel ik geen psyscholoog ben gebruik ik het wel als ondersteuning in mijn praktijk.

KIJK- EN LEESTIP

Mijn vrouw gaat in augustus een yoga-opleiding doen. Dit betekent voor haar een maand in een klooster op een berg in Oostenrijk. Als voorbereiding is ze begonnen met lezen van de Bhagavad Gita. En ook ik ben onlangs begonnen met het lezen van het eerste deel, “Op weg met de Bhagavad Gita 1”. En dit boek heeft me helemaal gepakt. Het is een duizenden jaren oud geschrift en is onderdeel van de Mahabharata. Je kunt het zien als een soort levensgids.

Het is een dialoog tussen God, in de gedaante van Khrisna, en Arjuna. De laatste staat zoals ik het nu begrijp voor de “zoekende mens”. Het boek leert mij om te handelen vanuit het dieper voor betekenis willen zijn voor een ander. Zonder bijvoorbeeld voorwaarden te verbinden aan de uitkomst van de handelingen. Ik snap dat het vaag klinkt, maar beter kan ik het nu niet uitleggen.
Ik zou zeggen, begin zelf met lezen en verwonder je over de inzichten.
En mijn kijktip is een inspirerende video van Alan Watts over Wu Wei, de kunst van het niet forceren. “It’s the art of sailing, rather than the art of rowing”. Dit is de link naar de video. 

OVER LIMINIS

Liminis is een plek voor holistische persoonlijke ontwikkeling. Wij ondersteunen in het proces van loslaten, overgave en een nieuw begin.

Onze aanpak is gebaseerd op dialoog, energiewerk (waaronder Reiki), ademtechnieken (gebaseerd op eeuwenoude yoga filosofie), muziek, sjamanisme en ceremonies met psychedelica (truffels).

Translate »
× Hoe kunnen we helpen?