HOLDING SPACE

Ondersteunen van jouw reis door niemandsland

Wat is holding space?

Holding space is het creëren van een veilige ruimte voor een persoon, team of organisatie (in persoonlijk of professioneel verband) waarmee je de reis van de ander door de liminal space ondersteunt.


Holding space is geen wetenschap, het is een een discipline waarin je jezelf kunt bekwamen door te oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Iedereen kan het leren en misschien ben jij zelf al meester in holding space. Het is "a practice of love, liberation and leadership“, aldus de subtitel van het boek "The art of holdings space" van Heather Plett .

Als spaceholder zet je onder andere containment, compassie en flexibiliteit in. Waarbij je jezelf laat leiden door jouw intuïtie, bescheidenheid en moed. Eigenschappen die je kunt versterken en trainen waarbij een hoge mate van zelfreflectie van groot belang is. De moed om in de spiegel te durven kijken en het lef om authentiek te zijn.

Met veel oefenen kun je jouw intuïtie, onderscheidingsvermogen, nieuwsgierigheid, moed en bescheidenheid ontwikkelen.

Holding space en liminal space

In holding space is het begrip liminal space heel belangrijk. Het betekent letterlijk overgangsfase en laat zich het best omschrijven als een soort niemandsland.

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt als gevolg van bijvoorbeeld verbreken van een relatie, een nieuwe baan of organisatietransitie. Je bent bezig het oude los te laten, maar het nieuwe is er nog niet. Je maakt een sprong maar weet niet hoe de landing gaat voelen. Dat kan doodeng zijn en we zijn dan ook geneigd shortcuts te nemen om er vervolgens achter te komen dat we daarmee weer op ons oude plek terecht komen. Dus vol moed het niemandsland instappen is de enige „echte“ weg. Mits je er aan toe bent of toe wordt gezet, door een gebeurtenis van buiten af.


De reis door de liminal space is verre van eenvoudig, het vraagt diep loslaten van het oude en het omarmen van het nieuwe. Een veelgebruikte metafoor is de transformatie van de rups in de vlinder, waarbij de coconfase als het hoogte- (of diepte) punt kan worden gezien. In de cocon, of beter gezegd de pop, speelt zich iets wonderbaarlijks af. De rups wordt afgebroken in een vormeloze brei waaruit, met behulp van een kleine hoeveelheid DNA, de vlinder wordt opgebouwd. Ik geef het je te doen.

Wanneer holding space?

Holding space kan in diverse situaties van grote toegevoegde waarde zijn. Denk maar eens terug aan de momenten in de privésfeer, waarop een naaste een groot verdriet had te verwerken of trauma los te laten. Stel je voor dat je op zo’n moment in verbinding had kunnen gaan, een luisterend oor bieden zonder je ego te laten spreken. Dat je zonder oordeel en zonder met een oplossing te komen bereid was geweest belangeloos getuige te zijn van de reis van de ander door niemandsland. Stel je eens voor dat een ander je op die manier had bijgestaan.


Ook professioneel kan holding space een krachtig instrument zijn.

Een fase van een organisatietransitie bijvoorbeeld vraagt immers ook het loslaten van het oude, niet wetende hoe de toekomst er precies uit gaat zien. Dit vraagt naast een heldere visie ook authentiek leiderschap welke niet alleen de koers bepaalt maar ook mensen weet mee te nemen in de transitie. Allemaal individuen die op hun eigen manier de reis door niemandsland zullen doorlopen en dat ook nog eens in teamverband moeten doen. Stel je eens voor hoe holding space hier van toegevoegde waarde kan zijn, al dan niet in ceremonies of rituelen. Hoe dit positief bijdraagt aan de veerkracht en de kwaliteit van de organisatie na de transitie.


En uiteraard is holding space in coaching ook heel waardevol. Afhankelijk van de klant en de coachvraag is holding space met grote of wat mindere diepgang te gebruiken. Zelf kiezen we er voor om het als basishouding te gebruiken.

Meer weten of een afspraak?

Wil je weten hoe we jou of jouw organisatie kunnen ondersteunen met holding space? Neem contact op, dan overleggen we de mogelijkheden.

Translate »
× Hoe kunnen we helpen?