DE KRACHT VAN ZELFLIEFDE

DE KRACHT VAN ZELFLIEFDE

Mij is me het afgelopen halfjaar iets klaarhelder geworden. Zelfliefde brengt me vrijheid, zowel mentaal en emotioneel als spiritueel. En ja, misschien zelfs wel fysiek.

VRIJHEID

Mijn vrijheid wordt niet zozeer beperkt door de buitenwereld, maar vooral door mezelf. Maar wat beperkt dan mijn vrijheid?
Dat is mijn ego wat steeds met me op de loop gaat. Dat oordeelt over mezelf en anderen. Dat stemmetje in mijn hoofd dat mijn angst voedt, om niet aan bod te komen, het niet goed genoeg te doen, enzovoort. Nou ja, je kent het zeer waarschijnlijk wel, en dan met je eigen thema’s.

Het afleggen van de kettingen van het ego levert mij enorm veel vrijheid op. Ruimte en energie voor creativiteit en positiviteit. Om datgene te doen wat goed voor mij is, voor mijn groei en ontwikkeling.

Maar hoe zorg ik er voor dat ik een keuze heb om niet naar dat stemmetje, die interne criticus, te luisteren? 
Ik heb daar een krachtig medicijn voor gevonden, genaamd zelfliefde.

WAT IS ZELFLIEFDE?

“Hou jij van jezelf?”, is een vraag die je misschien nog kunt beantwoorden. Maar als ik je vervolgens vraag hoe dat dan voelt, houden van jezelf, dan is het antwoord zeer waarschiijnlijk een stuk lastiger te geven.
Misschien kunnen we met de korte oefening hieronder kijken of we hier een gevoel bij kunnen krijgen en woorden aan kunnen geven:
Ga makkelijk zitten en ga naar binnen, probeer te voelen wat er in je lijf gebeurt. Laat je gedachten opkomen. En kijk ze na als ze weer verdwijnen. Of maak ze heel groot. Zo groot dat ze dichtheid verliezen en oplossen. 
Denk dan aan iemand van wie je heel veel houdt. Ga naar het gevoel en probeer het iets krachtiger te maken. Het liefst zo krachtig mogelijk. Heb je dat?
En probeer dan eens diezelfde liefde naar binnen te richten, in je lijf naar je hart, naar jezelf. Voel jouw liefde, helemaal voor jou.

Het zal waarschijnlijk niet in één keer lukken. Maar geen nood, heb geduld en wees zacht voor jezelf. Het is zeker de moeite waard.

WAT DOET ZELFLIEFDE?

Pas onlangs heb ik zelfliefde mogen voelen met een intensiteit die ik niet kende. En dat was behoorlijk overweldigend kan ik je zeggen.

De dagen erna merkte ik een grote zachtheid voor mezelf op. Ik was in staat uit mijn hoofd te zakken. Naar mijn lijf, naar mijn hart. Ik zag de wereld om me heen heel anders, met een zachtere blik. En het mooiste geschenk was dat mijn eindeloos oordelen milder was en soms helemaal weg!
En dat is iets wat ik iedereen gun.

Als ik liefde voor mezelf voel, voelt mijn ego zich veilig, is mijn groeiende overtuiging. Mijn ego hoeft niet meer te overleven langs identificatie en afscheiding (Eckart Tolle)*.

DE WEG NAAR ZELFLIEFDE

Het pad naar zelfliefde zal voor iedereen anders zijn. Zelf heb ik het afgelopen halfjaar de stappen hieronder gezet:
– Truffelceremonie** (de aanzet/doorbraak)
– Ceremonie met de Huni Kuin tribe (thema schuldgevoel)
– Mannendag (thema broederschap)
– Truffelceremonie (ten dienste van anderen)
– Ceremonie met de Yawanawa tribe (thema “Terugkeer van de koning”***)
– 3 daagse Spaceholding met Heather Plett (thema zelfliefde en verbinding)
– Truffelceremonie (thema “volledige overgave”)
– Stargate opstelling (thema “zelfliefde”)

Dit traject was behoorlijk intensief maar ongelofelijk de moeite waard. En het is niet bedoeld om stoer te doen, maar misschien brengt het je op ideeën. En als je iets meer wilt weten over een van deze stappen dan licht ik dat graag eens toe.

WAT LEVERT ZELFLIEFDE OP?

Als ik evenveel van mezelf houd als van een dierbare, voel ik me zacht worden en gaat mijn hart open. En omdat ik mezelf openstel kan ik veel beter naar mezelf en mijn medemens luisteren. Zonder oordeel, open en nieuwsgierig.
Het maakt me vrij, geeft me energie en daardoor kom ik tot veel meer.

CONCLUSIE

Eigenlijk vrij simpel. Maak jezelf vrij, heb jezelf lief.

A New Earth; Eckhart Tolle
** Meer informatie over dit onderwerp in de december blog
*** Meer informatie over dit onderwerp in de november blog

Translate »
× Hoe kunnen we helpen?